top of page

Mars

Mars er den fjerde planet fra Solen. Og er lavet af rødbrune sten og klipper. Og det er netop på grund af dens farve, at den også bliver kaldt for den røde planet. Mars har en meget tynd atmosfære, som består af blandt andet af noget rødt støv. Der er ikke noget ilt i den her atmosfære, så vi mennesker, vi kan altså ikke trække vejret på Mars. Så det vil altså sige, hvis vi vil ud og gå på overfladen af Mars, så skal vi have en rumdragt på, ligesom hvis vi var ude i rummet, eller hvis vi skulle op og gå på Månen.

​

Man kan ikke finde meget andet end sten, klipper og støv på overfladen af Mars. Men der er altså stadigvæk rigtig meget at se på planeten. For eksempel, så har Mars vores solsystems allerstørste bjerg. Og det her bjerg det bliver kaldt for Olympus Mons. Olympus Mons er over 25 kilometer høj. Og det er altså 3 gange højere end det allerstørste bjerg på Jorden, Mount Everest.

​

Der er også koldt på Mars. Der er faktisk i gennemsnit -23 grader celsius på overfladen af Mars. Så koldt bliver der ikke en gang om vinteren i Danmark. Man skal faktisk helt til Grønland før at der bliver så koldt.

Der er blevet lavet en film om en mand der skal overleve på Mars indtil man kan få et rumskib op og hente ham. Som i kan se på billederne har han det svært, da der ikke er meget at leve af. Filmen hedder 'The Martian'.

space_guy_3.png

Mars, det er den sidste af de 4 klippeplaneter i vores solsystem. Den er mindre end både Venus og Jorden, men til gengæld så har Mars 2 måner. Den største og den inderste måne, den hedder Phobos. Og den er ca. 11 km bred. Den yderste og mindste hedder Deimos, og den er ca. 6 km bred. Og ligesom Jordens måne er i kredsløb omkring Jorden, så er Deimos og Phobos altså i kredsløb omkring Mars. De er altså fanget af Mars tyngdefelt.

​

Mars er rigtig interessant for os mennesker, fordi at den er ikke sindssyg langt væk, den bliver heller ikke vanvittig varm eller vanvittig kold, så vi kan rent faktisk sende robotter op til planeten. Og det har vi gjort nemlig helt siden 1971. Faktisk, så har vi sendt hele 7 og snart 8 robotter op til Mars, siden 1971. Og det er altså sådan nogle som vi kalder for Rovere. Det er altså robotter der har hjul af en eller anden art og som kan fjernstyres fra Jorden.

​

NASA har sendt de 2 seneste og mest avancerede op til dato. Den første af de 2, den hed Spirit. Og den har taget nogle helt fantastiske billeder. Men desværre, så satte den sig fast i 2009 og vi har altså ikke hørt fra den siden. Den anden af de 2 rovere, den hedder Curiosity, og det betyder nysgerrighed på engelsk. Og den kører faktisk stadigvæk rundt oppe på Mars og den har taget nogle helt fantastiske billeder og bliver ved med at tage nogle rigtig rigtigt seje prøver af jorden og analysere dem og sender alt den her fantastiske data ned til Jorden. Så vi altså kan kigge på den og få en ide om hvordan det kan være at leve på Mars.

rocket_guy_6.png

NASA planlægger at sende mennesker til Mars i år 2035. Deres program hedder Orion og vil være vores første forsøg for at få mennesker til at leve på planeten og udforske den.

 

ESA har også planer om at sende mennesker til Mars.

I 2015, altså ikke for særligt mange år siden, der offentliggjorde NASA, at de tror at de har fundet beviser på at der er vand på overfladen af Mars. Men vandet er altså ikke flydende, det er frossent. Og de tror altså også at det er saltvand. Vandet, det bevæger sig meget meget langsomt, måske fordi det er så koldt, under overfladen på Mars. Og vores robotter som vi har oppe på Mars, de kan altså ikke bare lige køre hen til dette område, fordi det er under nogle klipper på nogle meget store bjerge og robotterne de er altså ikke sindssygt gode til at køre steder hvor der er rigtig mange sten og klipper.

​

Man er rimeligt sikker på at der tidligere har været vand på Mars. Og en gang i år 2030’erne der har man planlagt at sende mennesker op til Mars. Og måske, kan de her mennesker komme hen til der hvor vi har set noget vand under overfladen og undersøge det nærmere.

​

Det tager Mars, 687 dage om at komme hele vejen rundt omkring Solen. Og et år på Mars er derfor 687 dage langt. Jorden kommer rundt omkring Solen i sit kredsløb på kun 365 dage og derfor så bevæger Jorden sig altså meget hurtigere end Mars rundt omkring Solen.

​

Når Jorden drejer rundt omkring sin egen akse, så tager det 24 timer. Det er det som vi kalder et døgn her på Jorden. Og Mars, den er lidt langsommere end Jorden, den tager 25,5 time om at dreje rundt omkring sin egen akse. Og det vil altså sige, at et døgn på Mars er 1,5 time længere end på Jorden.

​

Planeten, den er opkaldt efter den romerske krigergud Mars. Og det er den fordi den er rød. Og rød er altså et tegn på aggressivitet og krig. Mars, han var en af de allermest populære romerske guder, og han blev tilbedt af rigtig rigtigt mange i gamle dage.

Mars er den eneste planet i vores solsystem, udover Jorden, som måske har liv eller har haft liv på sig.

 

Det er også muligt der er liv på nogle af Jupiters og Saturns måner.

3.png
opgave_multiple_choice.png
bottom of page