top of page

Jupiter

Jupiter, det er den største planet i vores solsystem. Og selvom den er så utrolig stor, så er den faktisk stadigvæk meget meget mindre end Solen. Men udover at være den største planet i vores solsystem, så har Jupiter faktisk også de allerflest måner af nogle af planeterne. Den har faktisk helt utrolige 67 måner.

space_guy_4.png

Jupiter er lavet af meget det samme som vores Sol er, og hvis Jupiter var ca. 75x til 80x større så ville den faktisk blive til en lille stjerne, der kunne lyse og afgive varme ligesom vores egen Sol.

Jupiter, det er den femte planet fra Solen og den første af de 4 gasplaneter. Og eftersom at Jupiter er lavet af gas, så kan man altså ikke lande på overfladen af den. Der er altså ikke nogen fast overflade at lande på. Det vil lidt svare til at man prøver at lande på en meget tyk sky. Det kan altså ikke lade sig gøre. Man ville bare falde igennem.

​

På overfladen af Jupiter, der raser kæmpe store storme som bliver vare ved i årtusinder. Og der er specielt én som vi kan se lige nu, og den tager altså form som en kæmpestor rød plet på overfladen af Jupiter.

​

Selvom Jupiter er den største planet i vores solsystem, så ved vi altså ikke særligt meget om den. Det meste af det vi ved om planeten, det har vi fra det ubemandede rumskib, som hedder Galileo. Galileo blev sendt hen imod Jupiter, altså fra Jorden af, i 1989. Og først 6 år senere, i 1995 så kom rumskibet hen til Jupiter. Siden at rumskibet Galileo er kommet hen til Jupiter, så har den altså taget utallige billeder af planeten og dens måner. Og samtidig lavet nogle andre, lidt mere komplekse undersøgelser af planeten.

​

I 2003, så var der altså ikke mere af det her gas, som man bruger til at styre de her rumsonder med, tilbage i Galileo. Og derfor besluttede man sig for at sende Galileo på en sidste mission ind mod hjertet af Jupiter, for at se hvad der skete under overfladen. En af de ting man fandt ud af, det var at Jupiter var ekstrem radioaktiv. Og faktisk, så skal man kun komme 300.000 km tæt på overfladen af Jupiter, før man vil dø af radioaktivitet. Det er altså en meget, meget farlig planet at komme i nærheden af.

​

Man fandt også ud af at trykket inde i Jupiter var enormt stort. Og rumskibet nåede faktisk kun at komme 150 km ned under overfladen, ind i de her tykke skyer, før den blev knust af trykket og den ikke eksisterede mere. Men inden vi mistede kontakten til Galileo, så nåede vi rent faktisk at måle temperaturer på helt op til 150 grader celsius. Så Jupiter er altså også rigtig varm. Specielt, når man kommer tættere ind mod kernen.

​

Men selvom man måske i fantasien kunne bygge en ubådsagtig rumskib, der kunne klare det her kæmpe tryk fra planeten, så vil man altså ikke kunne flyve lige gennem planeten, fordi at man regner rent faktisk med at Jupiter har en kerne. Altså en fast kerne som er lavet af metaller, bl.a. jern.

rocket_guy_6.png

Det har taget næsten 10 år om at lave rumsonden Galileo. Efter man sendte den af sted på sin mission mod Jupiter tog det endnu 6 år før den kom derhen. Derefter fløj den rundt omkring Jupiter i 8 år før den løb tør for brændstof.

Jupiter har mange måner, og de har navne som Callisto, Ganyemede, Europa og Io. Specielt, så er månen Europa interessant, fordi den har en overflade som er frossen, og man regner lidt med at der måske er flydende vand under overfladen. Og som i måske kan huske fra nogle af de tidligere videoer, så er vand altså ekstremt vigtigt, fordi hvis man har vand, så kan der opstå liv.

​

Både ESA, den Europæiske rumorganisation og NASA, den Amerikanske rumorganisation, har planlagt at sende ubemandede rumsonder hen imod Europa i løbet af 2020’erne.

​

Jupiter måne, Ganyemede, den er også utrolig spændende. Og der er den, fordi den rent faktisk er større end den mindste planet i vores solsystem, nemlig Merkur. Men selvom Ganyemede den er større end Merkur, så er det altså ikke nogen planet. Og det er det ikke fordi den er i kredsløb omkring Jupiter og den er ikke i kredsløb omkring Solen.

​

Jupiter, det er den planet som drejer allerhurtigst rundt omkring sig selv. Faktisk, så tager det den kun 10 timer om at komme én gang rundt omkring sig selv. Så der kan man se, at selvom planeten er den største, så kan den rent faktisk godt være ekstrem hurtig.

​

Men faktisk, så er den rigtig langt væk fra Solen og på grund af den er så langt væk fra Solen, så tager rigtig langt tid for den at komme en hel omgang omkring den. Faktisk, så tager det 11 år og 11 måneder for at Jupiter gennemfører sit kredsløb omkring Solen. Og et år på Jupiter er derfor 11 år og 11 måneder langt.

​

Planeten Jupiter, er ligesom de andre planeter, opkaldt efter romerske guder. Og Jupiter, han var kongen over alle de andre guder og samtidig, så var han også guden Torden og Himlen.

Jupiter er så stor at det ligner at den har sit eget lille solsystem omkring sig med 67 måner.

 

Men da den ikke er en stjerne kalder man det for et planetsystem i stedet.

3.png

Bonus information:

  • Jupiter er så stor at alle de andre planeter kan ligge inden i den hvis den var hul.

  • Radioaktivitet føles varmt på huden hvis man kommer i nærheden af det.

  • Radioaktivitet er farligt fordi det skubber det som mennesker og dyr er lavet af fra hinanden indtil man dør.

  • I græsk mytologi hedder kongen over guderne for Zeus. De var begge guder for himlen og torden.

​

opgave_multiple_choice.png
bottom of page