top of page

Asteroider

Forskellen mellem asteroider, kometer og meteorer, det er lidt ligesom forskellen mellem planeter og måner. Det handler altså mest om deres størrelse og det som de er lavet af.

​

Asteroider, det er kæmpe store klipper som flyver rundt omkring i vores solsystem. Og de kan altså være kæmpe store. Så store som fodboldbaner, eller endnu større.

​

Meteorer, de er lidt ligesom asteroider, de er bare mindre. Og de kan f.eks. være ca. 1 meter i bredden. Prøv en gang at strejke jeres arme ud, så har i en ide om hvor stor en meteor ude i rummet rent faktisk er.

​

En komet derimod, den er lidt anderledes. Den kan være lige så stor som en asteroide. Men i stedet for at være lavet af klippe og sten, så er den i stedet lavet af en masse frosne gasser, altså is.

​

Man kan altid se forskel på en komet og en asteroide, lige så snart de kommer tæt på Solen. Fordi når de kommer tæt på Solen, så bliver både asteroiden og kometen varmet op. Men eftersom kometen har en masse is på sig, så begynder isen altså at smelte og det gør at kometen får den her fantastiske flotte og forskelligfarvede haler. Alt efter hvad isen det er lavet af.

​

Nogle er lavet af f.eks. grøn frossen gas, og derfor bliver halen grøn. Hvorimod andre har blålige, gullige eller måske endda rødlige farver.

Et stjerneskud, det er altså ikke en stjerne som flyver væk eller bare bevæger sig meget hurtigt. Et stjerneskud det er derimod en meteor som kommer ude fra rummet og rammer Jordens atmosfære. Altså en meteor som flyver ind imod Jordens overflade.

​

Når en meteor eller noget andet tungt kommer med meget høj fart og rammer ned i vores atmosfære, så bliver det varmt. Og når det bliver rigtig varmt, så begynder der altså at gå ild i det og der kommer røg.

​

Stjerneskud, det er altså flotte store sten med ild i, som er på vej ned mod Jordens overflade. Men de fleste, de brænder dog op inden de når hele vejen ned.

​

Nogle gange, når en rigtig stor meteor kommer ned igennem vores atmosfære, så når den ikke at brænde op inden den rammer vores overflade. Og så flyver den rent faktisk helt ned og kan lave et kæmpe brag og kan forårsage en del ødelæggelse her nede på Jorden. Ligesom i kan se på billederne nu.

5.png

Meteorer rammer ikke kun Jordens atmosfære enkeltvis. Ofte så rammer store grupper af meteorer vores atmosfære på samme tid og så får man det som vi kalder for en meteorregn.

 

Se de flotte billeder her til højre i galleriet.

Man har ved hjælp af matematiske udregninger, siden 1700 tallet, kunnet forudsige kometer og asteroiders bane rundt omkring i solsystem. Asteroider og kometer, de er nemlig ligesom planeter, i kredsløb omkring Solen. Deres bane er bare ikke helt så flot og rund.

​

En af de mest kendte kometer, det er Halleys komet. Og den flyver rundt omkring Solen, én gang, hver ca. 75-76. år. Man har kendt til den her komet, Halleys komet, siden før den bibelse figur Jesus siges at være født. Det er altså for over 2000 år siden at mennesker første gang lagde mærke til den.

​

Men som fortalt tidligere, så er det altså først de sidste 300 års tid at vi præcist har kunnet regne ud, hvornår vi kan se den fra Jorden. Før den igen flyver for langt væk og den er ude i mørket. Næste gang vi kan se Halleys komet fra Jorden, det bliver i år 2061, altså en gang når i er blevet voksne, og sikkert også halvgamle mennesker.

rocket_guy_4.png

Vi har landet en rumsonde på overfladen af en komet, noget som er meget svært, da den er meget lille i forhold til måner og planeter og flyver utroligt hurtigt. Her kan du se nogle billeder fra hvordan en komet ser ud når den ikke er tæt på Solen og altså ikke har nogen hale. Kometer ligner meget asteroider, men de er altså ikke lavet af det samme materiale.

Bonus information:

  • Husk at et stjerneskud ikke har noget med en stjerne eller sol at gøre.

opgave_multiple_choice.png
bottom of page